Vægtløftersko til crossfit?

2

Er det virkelig nødvendigt at købe vægtløftersko til crossfittræning? Det spørgsmål får jeg ofte når jeg underviser. Mit svar er ja, hvis du vil gøre det bedste for dig selv så er det! Da jeg fik mine sko satte jeg personlige rekorder i alle løft og det var lige efter en lungebetændelse hvor jeg bestemt ikke var på toppen.

Hvorfor er det en fordel med vægtløfterskoene?
For det første er olympiske løft en stor del af crossfit og i alle de crossfit konkurrencer jeg har deltaget i, har der været olympiske løft.

I olympisk squat sætter man sig ned mellem benene, uden at sætte sig særlig meget tilbage, og da hoften derfor er langt fremme vil knæene søge fremad – og denne knævandring betyder en høj aktivering af forlåret, quadriceps. Denne bevægelse vil for mange blive begrænset af smidigheden i deres lægge og ankler, og i værste fald betyder det at hælen løfter sig i bunden af et squat. Her kommer vægtløftersko til sin ret. Det er de allerfærreste der kan præstere et korrekt olympisk squat eller front squat, uden den ekstra hæl og solide stabilitet fra vægtløftersko.

En yderligere fordel er at alt det man presser op med bliver presset op, hvorimod hvis man løfter i sine løbesko, hvilket jeg startede med, så bliver en del af det man presser op, presset ned og sålen i skoen absorberer det. Det kan sammenlignes med at køre på en gammel havelåge af en cykel, uanset hvor hårdt man træder i pedalerne, kommer man ikke særlig hurtigt frem, hvorimod hvis man kører på en Carbon cykel og træder, så bliver rigtig meget mere kraft fra pedalerne overført til fart på cyklen 🙂

En god vægtløftersko skal være let, i en solid konstruktion, have en hård hæl, og støtte langs siden af foden og anklen. Der er en del mærker at vælge i mellem, hvor Adidas er blandt de mest anvendte og også dem jeg selv løfter i. Mine Adidas vægtløftersko

Skoene er bedst egnet til at lave de olympiske løft og foreksempel vil de fleste opleve at de pludselig kan lave pistols 🙂 skoene er ikke velegnet til så mange andre ting, så hvis du har dem med til WOD vil det være en afvejning om du skal bruge dem, eller dine almindelige træningssko til WODen.

20121119-222400.jpg

louise