Vægtløftning i CrossFit…gør vi det rigtigt?!

Vi ved alle hvem Rich Froning er og at han er en mean machine, her på billedet kan vi dog se at hans teknik ikke er særlig god! Hvis han forbedrer sin OL-vægtløftningsteknik, er min påstand at han vil være i stand til at løfte meget mere over hovedet end hans nuværende rekorder på:
Clean & Jerk 147 kg
Snatch 122 kg
Jeg siger ikke at han ikke allerede er rigtig imponerende, men han (og mange andre crosfittere) bruger meget mere styrke frem for teknik. Hvis vi begynder at bruge mere teknik vil vi være i stand til at trække mange flere kilo og undgå udmattelse og overanstrengelse af de forkerte muskler.


Som Mark Cannella lagde meget vægt på til vægtløfterseminar i Chiang Mai Crossfit, det er benene du skal bruge i alle OL-løft. Benene er de stærkeste og hvis man schrugger som Rich gør på billedet, så forventer man at den lille tyrenakkemuskel kan løfte lige så meget vægt som man har sat i gang med sine ben, det er ikke realistisk! Derfor skal man tænke pull frem for schrug. For i et pull kan man bruge hele bagside muskulaturen på kroppen, når du så også presser mod gulvet kan du samtidig bruge dine ben effektivt og du bevarer meget mere styrke fordelt på mange flere muskler. Som du kan se på billedet så letter Rich fra jorden, hvilket absolut ikke er optimalt for overførsel af fart til stangen.

Hvis du kigger på billedet af vores lille kineser her Lu Haojie og laver en sammenligning med Rich, så kan du tydeligt se at hans skuldre er nede, at han har kontakt til jorden (kan bruge sine benmuskler) og løfter 140 kg på billedet. Hans rekorder er:
Clean & Jerk 190kg
Snatch 175 kg
Det er da mega imponerende for en mand i 77 kg klassen! Og hans løft ser ud på samme måde som billedet, uanset om han løfter 20 kg eller om han løfter 190 kg. Han blev nr.2 til OL i 2012, kun overgået af en landsmand.

Lu Haojie vejer omkring 12kg mindre end Rich og alligevel er han i stand til at løfte meget mere. Selvfølgelig er kineseren specialiseret vægtløfter, men med en masse tekniktræning at sine OL-løft og en god coach kan man forbedre sig rigtig meget. I forhold til Crossfit og Crossfit konkurrencer er det et super vigtigt element at have med og vigtigt med en god teknik, så du ikke skader dig selv.

Husk, det gælder ikke om at løfte tungt fra starten! “Man bliver ikke bedre af at have mere vægt på stangen, hvis teknikken ikke er på plads”! Som min vægtløfter coach altid siger.

Louisep

Vi er en familie på 4, far Morten, mor Louise, datter Sofie 6år og datter Julie 6år. Vi er på 6mdr. Orlov rundt i Danmark i vores autocamper “Campi Hygge”. Du kan se mere om vores rejse på Instagram soerensen.louise Når vi ikke er på orlov bor vi i lejlighed i Esbjerg. Julie og Sofie har indtil videre gået i børnehave og starter i skole når vi kommer hjem igen. Vi har længe haft planlagt at skulle på orlov, men planen var Australien og syd øst Asien, hvor Morten og Louise har rejst rundt med rygsæk før børn. Men som verden er nu har vi ændret planer et par gange, se mere om det i indlæg. Vi startede vores orlov på Fanø, det er jo også en ø 😉 og der har vi været de første 14 dage. Læs med og se mere om autocamperlivet som familie rundt i Danmark. Det skal lige siges at vi aldrig har ejet campingvogn eller autocamper tidligere, så alt er nyt for os og vi har en meget stejl læringskurve 🤩

2 Responses

 1. Hej Louise

  Der er ikke noget galt i at shrugge i vægtløftning – tværtimod er det en ulempe IKKE at gøre det. Derudover er det farligt at sammenligne Rich Froning med en af verdens bedste vægtløftere.

  Naturligvis skal man bruge benene i vægtløftning, og det er rigtigt, at du ikke kan ‘shrugge’ en tung vægt op på strakte arme. Men, du skal helst have synergi i kroppen når du løfter – og at du shrugger, er en naturlig del af afslutningen på 2. hivet.

 2. Hej N. H.

  Tak for din kommentar. I mit indlæg refererer jeg til det jeg lærte på workshoppen af Mark Canella, i Danmark har jeg også ofte hørt at det er godt at schrugge. Under workshoppen i Chiang Mai fik jeg dog et andet billede af teknikken og kunne mærke på egen krop at det virkede med pull frem for schrug.

  Mark Canella viste en masse videoer af top elite OL-løftere og det var tydeligt at se at de ikke schruggede, men derimod pullede istedet.

  Jeg er udemærket klar over at det er unfair at lave en sammenligning mellem de to herrer, men dette indlæg er ment som et oplæg til diskussion af OL teknikkens vigtighed i Crossfit miljøet.

  Det med synergien i kroppen er jeg meget enig med dig i, og der kommer schrugget ind som en naturlig bevægelse, det Mark lagde meget vægt på er at det er et pull der er den primære bevægelse.

  Mvh. Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post comment