Kaffe workshop og vandfald i Laos

Vi havde lejet en scooter dagen før, som ville være klar til os kl.7 søndag morgen d.27.1.2013. Vi var klar til afgang, Morten prøvede lige scooteren af selv, det var noget med gearskiftet han lige skulle have styr på inden han fik Louise bag på. Derefter var vi afsted mod Tad Fan, vi havde bestemt at vi ville vente med morgenmaden til vi var afsted, for det er svært at vide hvor lang tid ting tager og vi skulle være klar til kaffeworkshop kl.10. Det gik ret hurtigt der op ad, der var ikke meget trafik, men der var til gengæld meget at se på! Lige så snart vi var udenfor bygrænsen var de små landsbyer hvor der gik store grise, løb hunde, børn, høns og alt muligt andet levende rundt mellem hinanden. Ud over det solgte de ting og sager langs vejen, et sted solgte de bananer og det var ikke bare en bod men nærmere 10 som alle solgte bananer og de var lige ved siden af hinanden. Et andet sted solgte de store knive, der var også adskillige boder lige ved siden af hinanden, der ikke bare solgte de dem, de stod også og producerede dem i deres egen smedje lige bag ved boden.

Vi fik fundet vandfaldsresortet, det var let nok at finde, der var god skiltning. Der var også en restaurant hvor vi spiste morgenmad, de lever vist ikke højt på den kulinariske oplevelse! Men der var en vildt flot udsigt, lige ud til dobbelt vandfaldet. Der var ikke så meget vand i, men det var rigtig flot og imponerende alligevel.

Vandfald i laos

Efter maden gik vi lidt rundt og kiggede på vandfaldene og omgivelserne, for vi var i god tid. Meget god tid viste det sig! Det der med kl.10…i Laos bliver kl. tit meget mere, i dette tilfælde var den nærmere 10.40 inden Mr. Koffie ankom, men så lavede han den skønneste kaffe til os og alt var tilgivet 😉 vi var 4 som skulle deltage i workshoppen, de andre to Niels og Stefie fra Berlin havde været på rundtur i plantagen, så efter kaffen, som blev til adskillige kopper, kørte de en tur og vi gik på kaffeplantage tur.

Vi fik lært at kende forskel på arabica og robusta kaffebuske og fik lært at kaffetræer vokser bedst i skyggen af store træer, at smagen afhænger af jorden de gror i og at der er kæmpe forskel på kvaliteten af kaffe! Meget meget spændende, ud over at se på kaffebuske fik vi også set en del kratere fra amerikanernes bombningen af Laos, det er helt vildt så sønderbombet de er blevet, selvom de aldrig selv har været med i krig.

Da vi var tilbage fra tur, var det tid til frokost, vi spiste og så var Niels og Stefie også tilbage fra deres vandfaldstur, i området er der rigtig mange vandfald, som mange turister tager op og kigger på. Mr. koffie lavede os endnu en kop kaffe og vi fik smagt på nyristet Kopi Luvak bønner, der var 2 kvinder fra Australien som var på besøg for at købe kaffe og den ene købte Kopi Luvak, det er den dyreste kaffe i verden! Den bliver produceret ved at der er vilde dyr, den ligner lidt en grævling, som spiser kaffebønnefrugterne og når de så har fordøjet dem kommer der hele kaffebønner ud, de bliver vasket og ristet og BUM den dyreste kaffe i verden! Vi fik snakket lidt med Mr Koffie og fandt ud af han var fra Holland hvor han gennem mange år havde arbejdet som trader af optioner på diverse råvarer og metaller på børsen, men at han var blevet træt af det og nu levede af at sælge kaffe og holde workshops…noget at et karrieskift.

Så var det tid til at lære hvordan man rister kaffebønner, det er faktisk slet ikke så svært som mange tror, grønne bønner i en wok, tænd for varmen og rør rundt.

Louise rister under opsyn af Mr. Koffie
Louise rister under opsyn af Mr. Koffie

Først popper de lidt og man bliver ved med at røre, så begynder de at dampe meget og så popper de igen, det lyder ligesom skovbrand, derefter er det helt afhængig af hvor intens en aroma man vil have i sine bønner hvor meget længere de skal ristes.

ristede kaffebønner laos

 

Hvis man vil have en medium ristning skal de ikke have meget længere. Det der bliver mest kompliceret er nok at få dem kølet ned igen. Når de er nyristede er de 240grader varme og skal køles ned, ellers bliver de bare ved med at riste, ligesom kogte æg hvis de ikke bliver afkølet 🙂 …til workshoppen lærte vi at kaste dem op i luften og gribe dem igen i den stor flettet bakke, men den går nok ikke hjemme i køkkenet.

kaffe ristning i laos

Da vi var færdige med at riste bønner var kl. ved at være mange og det var desværre begyndt at regne :-/ lige præcis den dag af alle! Så det var en lidt kold og våd tur hjem til hotellet, men vi nåede heldigvis hjem inden det blev mørkt.

asien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post comment